Hoe maak je een maatoverhemd?

Kraag overhemd Anton – Kleermaker

Zelf vind ik het één van de leukste kledingstukken om te maken: het overhemd. En dan het liefst op maat natuurlijk. Maar hoe maak je nou zo’n overhemd? En wat zijn de belangrijkste aspecten tijdens het maakproces? In dit artikel ligt ik een tipje van de sluier op.

Historie van het overhemd

In het eind van de negentiende eeuw ontstaat de huidige vorm van het overhemd. Destijds werd het overhemd alleen gedragen door een welgesteld of adellijk iemand, want het overhemd was niet geschikt voor het werk, omdat het te snel vies zou worden. Tot het eind van de negentiende eeuw was een wit overhemd een teken van voornaamheid.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een overhemd in de kast hangen. En dit is dan ook één van de redenen waarom ik met plezier een (maat)overhemd maak. Het is een heel herkenbaar product geworden, dat voor vele gelegenheden geschikt is.

Maakproces

1) Zoals bij elk maatwerk proces, begin ik met het opmeten van de maten van mijn paspersoon. Het is erg belangrijk dat dit goed gebeurt. Een goed begin is het halve werk, zullen we maar zeggen. Vervolgens teken ik een patroon met behulp van de gemeten maten.

2) Vaak doe ik een doorpas bij een maatoverhemd. In dat geval maak ik een proefmodel, om op deze manier de beste maatvoering te krijgen. Als ik zeker ben van de perfecte maat, neem ik dit over op mijn patroon, en ga ik met deze basis het overhemd in de echte stof maken.

3) Het overhemd kan nu geknipt en gemaakt worden. Ik start met de panden, vervolgens maak ik de mouwsplitten en de manchetten, en daarna de kraag. Alles wordt met mooie steken doorgestikt, en tussentijds regelmatig gestreken. Elke stap wordt met precisie uitgevoerd.

4) Na enkele uren heb je alle verschillende onderdelen gemaakt, en kan het worden samengevoegd. Dit is een leuke stap: alles valt samen, en er ontstaat een echt overhemd. Labels worden toegevoegd en alles wordt vakkundig afgewerkt.

5) Het strijken van het overhemd doe je tussendoor, bij elke stap. Maar op het einde natuurlijk nog een keer extra goed. Vind je het leuk om te lezen hoe je een overhemd strijkt? Voor duurzamestoffen.nl maakte ik al eens een artikel hierover. Lees ‘m hier!

Natuurlijk is het voordeel van maatwerk ook dat je zelf je stof en knopen kunt kiezen. Hierin adviseer ik natuurlijk graag. Het belangrijkste aspect is echter de maatvoering. Als een overhemd helemaal op maat is, dan zal je er veel plezier van hebben. Het zit lekker en alle onderdelen zijn mooi in verhouding met elkaar. Bovendien, door een goede maatvoering slijt kleding minder snel.

Stofkeuze

Duurzame overhemdstof van Enschede Textielstad

Een overhemd van 100% katoen is het fijnst om te maken én te dragen. Hoewel een linnen overhemd in de zomer ook erg prettig is. Katoen heeft een aantal mooie eigenschappen. Het is een zachte, huidvriendelijke stof, in vele variaties mogelijk. Denk hierbij aan kleur, binding en dikte. Zo heb je bijvoorbeeld popeline, een fijn en zacht weefsel met fijne kettingdraden en wat grovere inslagdraden. Of flanel: een katoen dat één- of tweezijdig geruwd is, en daarmee zeer geschikt voor vrijetijdskleding.

Ook zijn er duurzame varianten van katoen. Afgelopen maand maakte ik meerdere overhemden van een katoen van Enschede Textielstad, de duurzame weverij. Deze stof was gemaakt van uitsluitend biologische en gerecyclede garens. Heel zacht, en fijn om mee te werken.

Benieuwd geworden naar zo’n maathemd? Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken!